نمایش از 18 فروردين 1395 بازدید: 5911
پرینت


به نام زیباترین خالق هستی

گزارش صعود به قله ی سبلان به ارتفاع 4811 متر مورخ 13 الی 15/ مرداد/ 95


استان اردبیل

استان اردبیل یکی از استانهای ایران است که در شمال غربی این کشور در منطقه آذربایجان واقع شده‌است. مساحت این استان ۱۷۹۵۳ کیلومتر مربع (حدوداً ۱٫۰۹ درصد از مساحت کل کشور) و جمعیت آن بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۰ برابر یک میلیون و ۲۴۹ هزار نفرمی‌باشد. مرکز این استان شهر اردبیل است و بر طبق آخرین تقسیمات کشوری، شامل ۱۰ شهرستان، ۲۵ بخش، ۲۱ شهر و ۶۶ دهستان می‌شود. در ۲۲ دی سال ۱۳۷۱ لایحه استان شدن اردبیل در مجلس شورای اسلامی تصویب شد و این استان در ۲۳ فروردین سال ۱۳۷۲ پس از نزدیک به ۳۰ سال پیگیری مردم اردبیل، از استان آذربایجان شرقی جدا و به استانی مستقل تبدیل شد.

استان اردبیل یکی از مناطق گردشگری در ایران است. یکی از ویژگی‌های این استان آب و هوای مطبوع و خنک این منطقه در فصل‌های بهار و تابستان است. مجتمع‌های آبگرم سرعین در ۲۲ کیلومتری غرب شهر اردبیل یکی از مشهورترین مناطق گردشگری استان اردبیل است که در فصل‌های گرم -به خصوص تابستان- میزبان ده‌ها هزار نفر گردشگر از اقصی‌نقاط ایران و کشورهای خارجی است. سرعین بیش‌ترین تعداد هتل و هتل آپارتمان‌ها را با جمعیت نسبتاً کم ساکن در خود در مقایسه با سایر مناطق گردشگری ایران دارد.

شهرستانهای استان اردبیل

مکانهای گردشگری

،آرامگاه شیخ صفی‌الدین، بقعه سید امین الدین جبراییل، مقبره شیخ حیدر، کلیسای مریم مقدس اردبیل، موزه مردم‌شناسی اردبیل، جمعه‌مسجد، سنگ‌نبشه ساسانی، آثار صخره‌ای ویند، کاروانسرای شاه عباسی (اردبیل)، شهر یئری، بازار اردبیل، دریاچه شورابیل، سبلان، شیروان دره‌سی، عمارت آقازاده اردبیلی، جنگل فندقلو، پیست اسکی روی چمن جنگل فندقلوی نمین(اردبیل)، پیست اسکی آلوارس، منطقه گردشگری کپز، تفرجگاه بولاغلار، منطقه حفاظت شده آق داغ، منطقه گردشگری ازناو، روستای گردشگری کزج، ژئوپارک دربندمشکول (شهرستان کوثر)، گیلوان، دریاچه نئور، مجتمع آبدرمانی سرعین، چشمه آب گرم شابیل، قوتورسویی، آبگرم گیوی ، آبشار سردابه، آبشار گورگور آلوارس، آبشار شورشورنه (نمین) ، آبشارآق بلاغ (سیبیه خانی)، آبشار دیز (خلخال)، آبشار نره گر، آبشار شیروان دره، آبشار گورگور (مشگین شهر)، قلعه بربر، قلعه بوینی یوغون، دژ قهقهه، کهنه قلعه، قلعه بربر، دیو قالاسی، قیزقالاسی، قلعه اولتان، قلعه خسرو، غار تاریخی لاهرود، غار هفت‌خانه، غار تاریخی لاهرود، حمام درو، حمام سنگی شهر گیوی، و امامزاده سید ابراهیم لاهرود، گردنه حیران اردبیل

 

کوهستان

کوه و رشته‌کوه سبلان، شناخته شده‌ترین منطقه کوهستانی استان اردبیل محسوب می‌شوند. سایر ارتفاعات واقع در این استان عبارت‌اند از:

  • آق داغ
  • عجم
  • ارتفاعات تالش
  • صلوات داغ
  • خروسلو

رودخانه‌ها

  • قزل اوزن
  • خلخال چای
  • قره‌سو
  • قره سو یکی از طولانی‌ترین رودخانه‌های دایمی استان اردبیل است که امروزه بر اثر کمبود بارندگی وسد سازی‌های معیشتی بدون برنامه در حال تبدیل شدن به یک رود فصلی است. قره سو از طبیعت بکری برخوردار بوده ودارای یکی از منحصر به فردترین گونه‌های جانوری می‌باشد، که از این میان گونه‌های آبزی رودخانه از تنوع کم‌نظیری برخوردار است؛ ماهیانی مانند قزل آلا، کپور رودخانه‌ای، شیربیت نوعی ماهی مخصوص این روخانه، زرد پر وماهی سفید رودخانه که نسل این دونوع گونه آخری امروزه بر اثر کم‌آبی واستفاده بیش از اندازه آفت کش‌های زراعی در حال نابودی است. در ضمن لازم به یادآوری است که سرچشمه این رود از کوه‌های تالش در اطراف شهرستان نمین بوده وبعد از گذراندن مسیر پر پیچ وخم از دل کوه‌ها ودره‌ها به رودخانهٔ ارس می‌پیوندد.
  • بالهارود
  • گرمی چای
  • دره‌رود
  • خیاوچای
  • نمین‌چای
  • آستاراچای

دریاچه‌ها

دریاچه‌هایی که در استان اردبیل واقع شده‌اند عبارت‌اند از:

دریاچه شورابیل

دریاچه شورابیل درحریم شهری اردبیل قراردارد و شهرکهای کوثر. مهر. راه و ترابری. دادگستری؛ ولیعصر و دانشگاه‌های محقق اردبیلی. پیام نور. علوم پزشکی و نمایشگاه بین‌المللی اردبیل درحاشیه این دریاچه قرارگرفته‌اند

 

  • دریاچه نئور
  • دریاچه شورگل
  • دریاچه گیلارلو (گرمی)
  • دریاچه نوشهر
  • دریاچه آلوچه
  • دریاچه کمی‌آباد
  • دریاچه ملااحمد
  • مرداب قره‌سو

فرهنگ بومی

صنایع دستی

گلیم، جاجیم، شال، مسند، سفال، صنایع چوب مانند معرق، منبت و خراطی، مصنوعات چرمی و قالی بافی قالیچه قوبای ,قلاب بافی، مفرش، خورجین،

غذاهای محلی

آبگوشت، آش شیر، آش دوغ، پیچاق قیمه، کوفته، لَوَنگی، خشیل، هرا، قویماق، ترشی قرمه، ساج ایچی، سبزی قرمه، آب پیاز، آش اوماج، آَش یارما، بزباش، خورش قاتق، تاس‌کباب، چیغیرتما، حلوا زرد، تر حلوا، حلوای زنجبیل، قیساوا و قیقاناق،

 

سوغات اردبیل، نسبت به بسیاری از شهرهای ایران تنوع زیادی دارد. شاید بتوان علت آن را در آب و هوای خوب و دشت های سرسبز آن یافت. استان اردبیل سالانه پذیرای گردشگران و توریستانی است، که برای بازدید از جاذبه های گردشگری چون آب گرم، پیست اسکی، طبیعت زیبا و … به این منطقه سفر می کنند و به دنبال این جاذبه های گردشگری، بازار سوغاتی اردبیل رونق خوب دارد. در اینجا سوغات معروف اردبیل را به شما معرفی می کنم تا در تهیه سوغاتی راحت باشید. عسل دامنه های کوه سبلان، حلوای سیاه، تخمه آفتابگردان و سرشیر شهرت بسیاری دارند.

دیگر سوغاتی های استان اردبیل عبارتند از

  • شکلات روسته
  • کره و روغن حیوانی
  • گیاهان دارویی
  • ترشی های محلی
  • انواع مربا (مربای گل، آلبالو، بالنگ، لیمو، موز، هویچ و

حلوای سیاه اردبیل

 

حلوای سیاه اردبیل یا «قره حالوا» از لحاظ شکل ظاهری بسیار شباهت به حلواهای قهوه ای رنگ دارد که در بسیاری از مناطق ایران درست میشود. اما این حلوا مختص شهر اردبیل است و بعد گذشت حدود یک قرن پخت آن، همچنان بصورت سنتی در ظروف مخصوص به نام تیان پخت می شود و نسبت به روز اول، در مراحل پخت تغییری ایجاد نشده است. مواد اصلی برای تهیه حلوای سیاه جوانه گندم، آرد سبوس دار، کره حیوانی، عسل، ادویه، پسته و پودر نارگیل می باشد. هر کدام از این مواد فواید مختص به خود را دارند؛ کره انرژی زا، جوانه گندم دارای ویتامین های مختلف، عسل خاصیت انگل زدایی و … می باشد با توجه به ترکیبات گفته شده حلوای سیاه اردبیل طبیعت گرم دارد و برای درمان سردی و بیمارهای مرتبط مانند درد استخوان و مفاصل و… مفید است. البته ناگفته نماند بسیاری از مردم اردبیل بعنوان غذایی مناسب برای هوای سرد از آن استفاده می کنند.

اگر بخواهم در مورد تاریخچه حلوا سیاه بیشتر توضیح دهم، باید بگویم میراث دارش خانواده عزیزی هستند و در شهر اردبیل تعداد اندکی کارگاه می توان یافت که مشغول به پخت آن هستند که بیشتر توسط نوادگان و شاگردان این خانواده برپا شده اند. برای تهیه حلوای سیاه اردبیل می توانید به میدان عالی قاپو مراجعه کنید و همچنین از آثار تاریخی که در آن منطقه قرار دارند دیدن کنید. بیشتر گردشگران این منطقه شناختی نسبت به حلوا سیاه ندارند و بصورت اتفاقی شاید این محصول را خریداری کنند ولی با یک بار امتحان کردن آن مشتریش خواهند شد. از آنجا که خیلی ها این محصول را نمی شناسند، پیشنهاد میکنم حتما این حلوای خوشمزه را بعنوان سوغاتی اردبیل تهیه کنید تا به این واسطه، معرف حضور همه شود. در زیر به برخی خواص آن اشاره می کنم تا انگیزه ی شما برای تهیه آن بعنوان یک سوغاتی ارزشمند بیشتر شود

  • سرشار از کالری، پروتئین، کربوهیدرات و چربی
  • دارای ویتامین های B,C,E
  • دارای املاحی چون کلسیم، فسفر، منیزیم و اسیدهای آمینه

عسل اردبیل

 

عسل سوغاتی معروف اردبیل و مناطق اطراف آن است. عسل اردبیل به دلیل وجود دشت های پر از گل و گیاهانی چون پونه، گشنیز، گون، آویشن، اقاقیا و … در دامنه سبلان و دیگر مناطق این استان، بسیار مرغوب و با کیفیت و خوش طعم است که براحتی نمیتوان از کنار آن گذشت. درصد قابل توجهی از عسل مورد نیاز کشور در اردبیل تولید می شود. این عسل های بصورت با موم و بدون موم در دسترس هستند که موم آن بسیار مفید می باشد. عسل بسته به گیاهی که از آن تولید می شود رنگ های متفاوتی از زرد خیلی روشن تا قرمز تیره دارد. عسل و فرآورده های حاصل از آن در پزشکی، صنایع آرایشی و غذایی استفاده می شود.

از خواص درمانی آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد

  • شفا بخش
  • ضدعفونی کننده دستگاه گوارش
  • بهبود زخم ها
  • درمان بیماری های قلبی، عصبی، رماتیسم و …

تخمه آفتابگردان اردبیل

 

یکی دیگر از سوغاتی های شهر اردبیل، تخمه آفتابگردان است. این گیاه آفتاب پرست در بسیاری از مناطق استان اردبیل بعمل می آید. اردبیل در کنار استان های آذربایجان غربی و کرمانشاه و…. یکی دیگر از تولید کنندگان شاخص است. تخمه یکی از تنقلاتی است که در هر دور همی و مهمانی ما ایرانی ها به چشم می خورد، و در بین ایرانی های از محبوبیت ویژه ای برخوردار است. همچنین فرآورده های دیگری چون روغن هم از آن تولید می شود. چنانچه تمایل به تهیه تخمه مرغوب داشتید، تخمه اردبیل را فراموش نکنید و مطمئنا سوغاتی جذابی برای اقوامتان خواهد بود.

خواص آن عبارتند از

  • دارای مواد پروتئینی، فسفر، پتاسیم، موارد هیدروکربن
  • دارای ویتامین هایA و B
  • آرام بخش
  • مانع گرفتگی عضلات
  • ارتقائ سلامت استخوان ها
  • جلوگیری از ورم مفاصل

سرشیر اردبیل

از آنجا که دامپروری در استان اردبیل رونق خوبی دارد، بهمین سبب سرشیر که یکی از فرآورده های دامی این منطقه است در این دیار در دسترس است.

از آنجا که دام پروری در استان اردبیل رونق خوبی دارد، سرشیر یکی از فرآورده های دامی این منطقه است که میتوان توان آن را در اردبیل تهیه کرد. سرشیر چربی طبیعی شیر است که در اثر جوشاندن آن بدست می آید و شبیه به خامه است و طعم بسیار لذیذ و خوشمزه ای دارد. تهیه آن بعنوان سوغاتی و بردن آن بهمراه خود کمی مشکل است، اما به نظر من میتوانید بعنوان وعده ی صبحانه در کنار عسل و نان محلی آن را نوش جان کنید و خاطره و طعم آن را به یاد داشته باشید.

حرکت به سمت اردبیل

در تاریخ 12/5/95 سه شنبه ساعت 24 شب از شادمان بسمت اردبیل حرکت کردیم و نماز صبح را حوالی زنجان اقامه کردیم و به مسیرمان ادامه دادیم.

اولین محل جهت بازدید مخوف ترین پل معلق ایران یعنی پل پیرتقی بود که دسترسی آن در جاده سرچم و بین تونل های شماره نه و ده بود. پس از حدود بیست دقیقه پیاده روی به ابتدای پل رسیدیم.

پل معلق پیرتقی در دره های عمیق و زیبای شهر هشتجین از توابع خلخال یکی از بلند ترین پل های معلق ایران میباشد. عبور از این پل که از روی دره های عمیق می گذرد با تکان هایش یکی از هیجان انگیز ترین لحظات را برای ما به ارمغان آورد. این پل، درست شبیه تصویرهایی است که از پل های خطرناک دنیا دیده ایم. بلند و طولانی با طناب هایی که چوب های لرزان را کنار هم نگه داشته و از روی دره های عمیق می گذرد. این پل در محل اتصال دو رودخانه گیوی چایی و قزل اوزن ساخته شده و 70 متر طول و یک متر عرض دارد و ارتفاع آن از رودخانه به 60 متر می رسد. در گذر از پل، صدای خشک چوب ها، نسیم خنک هشتجین و ریزش آرام آب از دل کوه فضا را رویایی تر کرده بود. یک رویای پرهیجان و ترسناک که با گذر از مسیر 70 متری پل توانست تبدیل به آرامشی دلنشین شود.

پس از بازدید از پل و عکاسی، مسیر بیست دقیقه ای تا کنار جاده را طی کردیم و سوار اتوبوس شده به مسیرمان ادامه دادیم.


محل بعدی توقفمان روستای آراللو بود که جهت تهیه سرشیر تازه و عسل انتخاب کردیم.

سپس در شهر اردبیل بسمت تنها دریاچه طبیعی داخل شهر در ایران یعنی دریاچه شورابیل جهت صرف صبحانه به راه افتادیم.


بلافاصله پس از صرف صبحانه و نیز تهیه عسل توسط اعضا گروه، بسمت لاهرود و شابیل به راه افتادیم.

پس از طی مسافت بین شابیل و پناهگاه با لندرور، همه اعضا ساعت حول و حوش 17 در ارتفاع 3700 متری پناهگاه مستقر شدند و بلافاصله جهت هم هوایی بسمت بالا حرکت کردیم.

حدودا تا ارتفاع 4000 متری حرکت کرده و یک ساعتی در همان ارتفاع نشستیم. سپس به سمت محل استقرارمان در پناهگاه حرکت کرده و شب را در هوای سرد آنجا سپری نمودیم.

ساعت 3:30 دقیقه 14/5/95 پنجشنبه بیدار باش اعلام گردید وساعت 4 صبح اعضا با وضو بسمت قله شروع به حرکت کردند.

 

پس از اقامه نماز در مسیر حرکت، به صعودمان با سرقدمی حسین امیری عزیز ادامه دادیم.


دوستان مهربانم منصوربهادر و سعید نورزاد وظیفه عقب داری گروه را بر عهده داشتند که این کار را به بهترین نحو انجام دادند.

 

حرکتمان بسمت قله آرام و پیوسته و در حقیقت حساب شده بود، این شیوه حرکت باعث شد که در نقطه ای از مسیر که تعداد زیادی از کوهنوردان از رسیدن به قله باز میمانند یعنی شیب آخر، گروه با موفقیت این مرحله را پشت سر گذاشته و به سنگ محراب برسد.

 

و در نهایت ساعت 9:30 به قله منحصر بفرد سبلان رسیدیم.

پس از مراسم شکرگزاری و تبریک گویی و استراحت و گرفتن عکس یادگاری اعضا بسمت پناهگاه حرکت کردند و نهایتا ساعت 13:00 درشابیل و اتوبوس بودیم.

سپس بسمت مشکین شهر و مهمانسرای مخابرات حرکت کردیم که با استقبال گرم جناب مهندس احمدی و همکاران صمیمی مان در این شهر با صفا مواجه شدیم که جا دارد کمال تشکر و قدردانی را از این عزیزان بجا بیاوریم.

پس از انتقال وسایل به مهمانسرا بلافاصله بسمت داغترین چشمه جهان با دمای 87 درجه رفتیم که دارای استخرهای آبگرم میباشد. بدنهای خسته و کوفته همنوردان در استخر قینرجه جان تازه ای گرفت و با وجود کم بودن مدت خواب شب ولی توانست جهت بازدید قلعه بابک اعضا گروه را احیا کند.

3:30 صبح جمعه 15/5/95 بیدار باش اعلام شد و ساعت 4:00 بسمت شهر کلیبر حرکت کردیم. ساعت 7:00 صبح دو دستگاه نیسان منتظر ما بودند که مارا بسمت قلعه ببرند. ساعت 8:00 صبح در سیاه چادرهای عشایر خونگرم کلیبر پیاده شدیم که با صرف آش دوغ از جانب ایشان مورد پذیرایی قرار گرفتیم.

حدود یک ساعت صرف بازدید از قلعه شد.

 

نهایتا پس از صرف ناهار در شهر کلیبر به سمت تهران حرکت کردیم و ساعت 2:00 بامداد روز شنبه 16/5/95 تمام اعضا گروه در کمال سلامتی به خانه های خود بازگشتند.

اعضای محترم گروه:

خانمها:اکرم ترابی -زهرا لواسانی –مریم سلطان محسنی – امیری –نرگس شهبازی – نرگس فرهادی – زهره منافی – حاجیه دلجوان – نرگس هوشیار –زیبا معینی

آقایان: سید علی ابراهیمی شفیق – حسن توکلی – ایمان مرحمتی – حمزه محمدی – منصور بهادر – بهزاد تورانی – داود بیدار – ایرج شکیبایی – عباس نوروزی – حسین امیری – احمد فتح اللهی – سعید نورزاد – حسن کریمی – مجید مقدم – ساسان مهدیزاده – حسن هاتفیان – جمشید بهاری – مهدی بهاری – داود صالحی – فخرالدین قادر – عبدالله جعفری – محمد عبداللهی – حسن حسین پور – جمشید خیام زاده – سید عباس طباطبایی – رضا خیری – محمد غلامی – حسین مطلب زاده

در انتها از تمام دوستان عزیزم که مرا در اجرای هر چه بهتر این برنامه یاری کردند کمال تشکر را دارم.

با تشکر از شیر زنان گروه که پابه پای بزرگ مردان گروهمان تمام قله ها را با قدرت، پشت سر هم فتح میکنند.

ونیز تشکر ویژه از بزرگ مرد مهربان گروه حمزه محمدی که همیشه پشت دوربین است ولی در قلب همه جا دارد.

 

با کمال تشکر از برادر بزرگم جناب مهندس جمشید بهاری که حضور گرمشان نشاط را در گروه صمیمی ما دو چندان میکند.

و تشکر از مرد زحمت کش گروه علیرضا وزیری که خودش با ما نبود ولی دلش همراه ما بود.

حسین مطلب زاده

 

حاضرین در سایت

ما 23 مهمان و بدون عضو آنلاین داریم

| + - | RTL - LTR